ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ, ΑΝΑΦΟΡΕΣ, ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΚΑΙ ΑΡΘΡΑ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ!. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ e-mail: mesimbrianews@gmail.com

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

ΤΟ ΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ



Σαλάτα με παντζάρια




Προετοιμασία20 λεπτά
 Μαγείρεμα50 λεπτά
 Μερίδες6
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό παντζάρια
1/4 φλιτζ. ελαιόλαδο
3 κ.σ. μηλόξιδο
 1 κ.σ. μουστάρδα
 1 κ.γλ. θυμάρι αποξηραμένο
 αλάτι
 φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C.
Χωρίζουμε τους βολβούς των παντζαριών από τα φύλλα τους. Πλένουμε τους βολβούς και τους τρίβουμε καλά. Τους βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε πολύ καλά. 
Φτιάχνουμε σφιχτά πουγκάκια από ένα κομμάτι λαδόκολλα και βάζουμε στο κάθε πουγκάκι από 2-3 βολβούς. Ισομοιράζουμε στα πουγκάκια το λάδι που έχει περισσέψει στο μπολ. Αν θέλουμε, μπορύμε να αρωματίσουμε τα παντζάρια τοποθετώντας από μία σκελίδα σκόρδο στο κάθε πουγκί. Τυλίγουμε τα πουγκάκια σφιχτά με αλουμινόχαρτο. Τα βάζουμε σε λαμαρίνα ή ταψί και ψήνουμε για 45-50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αρκετά.
Κατόπιν ξετυλίγουμε τα πουγκάκια και μόλις οι βολβοί κρυώσουν καλά τους κόβουμε σε μέτρια κομμάρια. Ετοιμάζουμε τη βινεγκρέτ, ανακατεύοντας σε μπολ το μηλόξυδο, τη μουστάρδα, το θυμάρι, το ελαιόλαδο και αλατοπίπερο. Προσθέτουμε και το υγρό που έμεινε στα πουγκάκια από το ψήσιμο των βολβών.
Σε σαλατιέρα αναμειγνύουμε τα παντζάρια με τη βινεγκρέτ και σερβίρουμε.
Τip
Μπορούμε να προσθέσουμε ανθότυρο, κατσικίσιο τυρί, γιαούρτι ή και ξηρούς καρπούς της αρεσκείας μας στην παντζαροσαλάτα μας.
Κυριός Πιάτο :Κριθαράκι με καραβίδες και ταχίνι

Προετοιμασία15 λεπτά
 Μαγείρεμα10 λεπτά
 Μερίδες6
ΥΛΙΚΑ
12 καραβίδες καθαρισμένες
 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
 3 κ.σ. ελαιόλαδο
 1 καρότο κομμένο σε μικρά καρέ
 1 κολοκύθι κομμένο σε μικρά καρέ
 1 κλωνάρι σέλερι κομμένο σε μικρά καρέ
 4 φλιτζ. κριθαράκι
 1/2 φλιτζ. ταχίνι
 χυμός από 1 λεμόνι
 αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζεσταίνουμε σε πλασοτέ κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα λαχανικά και το σκόρδο για λίγα λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε τις καραβίδες, ανακατεύουμε για 1΄-2΄, να αλλάξουν χρώμα. Τις βγάζουμε σε πιατέλα.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το κριθαράκι και ανακατεύουμε, να λαδωθεί καλά. Συµπληρώνουµε 10 φλ. τσαγιού νερό, ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 15΄, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Προσθέτουμε αλατοπίπερο καθώς και τις καραβίδες προς το τέλος του βρασμού.
Σε ένα μικρό μπολ αραιώνουμε το ταχίνι µε τον χυμό λεμονιού και 3 κ.σ. νερό. Παίρνουμε λίγο ζωμό από το φαγητό το χτυπάμε µε το ταχίνι (όπως κάνουμε το αυγολέμονο). Αποσύρουμε το φαγητό από τη φωτιά και περιμένουμε λίγα λεπτά. Περιχύνουμε µε το ταχίνι και σερβίρουμε. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε µε ψιλοκομμένο μαϊντανό.
ΓΛΥΚΟ:Πάστα φλόρα νηστίσιμη

Προετοιμασία30 λεπτά
 Μαγείρεμα50 λεπτά
 Μερίδες6
ΥΛΙΚΑ
 300 γρ. μαργαρίνη
 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
 2 συσκευασία βανίλια
 ξύσμα από 1 λεμόνι
 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα
 3 κουτ. σούπας νερό
 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
 500 γρ. αλεύρι
 300 γρ. μαρμελάδα πορτοκάλι και βερίκοκο, αναμεμειγμένες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, την άχνη, τη μαργαρίνη, το αλάτι, την κανέλα, το μπέικιν πάουντερ και το νερό και χτυπάμε με το «φτερό» (εξάρτημα) μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά και να γίνουν μία ομοιογενής ζύμη.
Σκεπάζουμε τη ζύμη με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα, να ξεκουραστεί. Έπειτα τη χωρίζουμε: παίρνουμε τα 2/3 της και φτιάχνουμε μία μπάλα. Τη βάζoυμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και ανοίγουμε φύλλο πάχους 1,5 εκ.
Στρώνουμε ομοιόμορφα το φύλλο σε ταρτιέρα διαμέτρου 25 εκ. κι απλώνουμε πάνω τη μαρμελάδα. Με τη ζύμη που κρατήσαμε πλάθουμε κορδονάκια. Τα βάζουμε πάνω στη μαρμελάδα σταυρωτά, σε σχήμα ρόμβου.
Ψήνουμε το γλυκό σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για περίπου 50΄, μέχρι να ροδίσει η ζύμη. Το βγάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει πριν το σερβίρουμε.

ΠΗΓΗ:http://www.mamapeinao.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου